Bahan tempe goreng
• 10 keping tempe (potong 2cm)
• 1cm kunyit hidup atau 1 sudu teh serbuk kunyit
• 1 sudu teh garam
• Suku cawan air
Bahan sos pencicah
• 1 biji limau nipis
• 1 sudu besar gula pasir
• 3 sudu besar kicap manis (cap kipas udang)
• 3 biji cili padi hijau
• 3 sudu besar air
Cara tempe goreng
• Mesrakan garam dan kunyit dengan sedikit air untuk gorengan tempe.
• Goreng tempe setelah digaul dengan kunyit dan garam.
• Goreng sehingga kuning dan garing.
Cara sos pencicah
• Tumbuk semua bahan untuk pencicah (tambah bawang putih pun sedap juga) dan ditambah air secukup rasa. Perahkan limau jika perlu.
Kataku
Sesuai dijadikan breakfast atau makan petang. Enak dimakan begitu sahaja. Nak makan dengan nasi pun ok.
No comments:
Post a Comment