Bahan-bahan
• 3 cups plain flour/ 3 cawan tepung serbaguna (I pakai tepung gandum)
• 2 cups tapioca flour/ 2 cawan tepung ubi kayu
• 14-15 shallots (finely ground)/ 14-15 biji bwg merah (kisar halus)
• 5-6 sprigs spring onions & local celery (finely chopped)/ 5-6 tangkai daun bwg & daun sup (cincang halus)
• 3 eggs (lightly beaten)/ 3 biji telur (dipukul)
• 2 level tablespoons margarine/ 2 sudu besar marjerin
• 1 teaspoon salt/ 1 sudu kecil garam
Cara-cara
• Sieve the two types of flour together in a bowl/ Ayak kedua-dua tepung dalam mangkuk
• Add ground shallots with chopped spring onions & celery/ Masukkan bwg merah, daun bwg & daun sup
• Beat eggs lightly and add to the ingredients in the bowl/ Masukkan telur yang dah dipukul dalam mangkuk adunan tadi
• Mix and knead the mixture/ Gaul dan uli adunan
• Add margarine and salt/ Masukkan marjerin dan garam
• Knead again till the dough is ready to be rolled out with rolling pin/ Uli lagi sehingga doh boleh dicanai
• Form the dough into balls and roll out each ball thinly/ Bentukkan doh menjadi bebola dan canai nipis setiap bebola tu
• Cut into strips and cut further diagonally to appear as small diamond shaped pieces/ Potong menjadi jalur dan setiap jalur tersebut dipotong serong seperti bentuk berlian kecil
(Boleh juga dipotong menjadi jalur dan setiap jalur digunting serong menggunakan gunting terus ke dalam bekas)
• Deep fry till crispy or light brown/ Goreng sehingga rangup atau keperangan
Tips
• If the dough appears to be too soft, add the plain flour bit by bit until you get the right consistency and they do not stick to your hands when kneading/ Kalau doh terlalu nipis, tambahkan tepung serbaguna (atau tepung gandum) sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yang sempurna & tidak melekat di tangan
• Do not add water when kneading as it will off-set the consistency of the dough. The juice from the onions and eggs are adequate/ Jangan masukkan air ketika menguli kerana ia akan merosakkan texture adunan. Jus dari bawang dan telur sudah mencukupi
• Taburkan tepung di atas alat pencanai dan bekas agar doh yg dah dipotong/ digunting tidak melekat
• Texture yang paling tepat bila kita makan terasa kerangupannya. Kalau tak rangup, rasa macam cekodok bawang..
Kataku
Resepi ni sangat sesuai dijadikan makanan ringan versi melayu. Sambil tengok tv kunyah-kunyah snek ni. Rupa I punya snek kat gambar di atas tu kurang menarik. Sebabnya buat dalam keadaan tergesa-gesa. Tapi 'don't judge book by its cover'. Ni stok mengunyah I sambil menonton 'Istanbul Aku Datang' kat astro citra malam esok.. ;)
No comments:
Post a Comment