Bahan-bahan
• 1 ikat kangkung segar
• Garam dan perasa (ajinomoto) secukup rasa
• Minyak masak secukupnya untuk menumis
Bahan tumbuk (hampir lumat)
• 1 tangkai cili merah (lebihkan jika suka pedas)
• 2 ulas bawang merah
• 1 ulas bawang putih
• Segenggam udang kering/ ikan bilis
• 1 sudu makan atau lebih belacan
Cara-cara
• Potong kangkung mengikut citarasa, bersih dan toskan.
• Panaskan minyak. Bila minyak sudah panas, tumis bhn2 yg dah ditumbuk tadi dan kacau hingga naik bau atau sedikit kekuningan.
• Masukkan garam dan perasa.
• Kacau sekejap then masukkan kangkung.
• Gaul rata dan kacau sehingga masak (jangan terlampau masak, tak sedap layu sangat)
• Bagi yang suka berkuah, boleh bubuh sedikit air.
• Bila kuah dah mendidih, padamkan api. Hidang bersama nasi panas.
Tips
• Kangkung boleh diganti dengan sayur lain yang sesuai seperti bayam, paku pakis dan sebagainya.
Kataku
Lauk yang sungguh menyelerakan. Ratah begitu sahaja pun sedap.
No comments:
Post a Comment