Saturday, July 27, 2013

Onde-onde Melaka


Bahan-bahan (20 biji)
• 1 biji kelapa muda (parut)
• 2 keping gula melaka (potong dadu)
• 300g tepung pulut
• Secubit garam
• Setitik pewarna hijau

Cara-cara
• Mula-mula campurkan tepung pulut dengan sedikit air, pewarna dan secubit garam.
• Sementara itu, masukkan air ke dalam periuk dan panaskan.
• Kemudian, bentukkan kecil-kecil adunan tadi hingga menjadi bulat dan masukkan gula melaka di tengah-tengah adunan tersebut.
• Masukkan dalam air yang telah di didihkan tadi.
• Ulangi sehingga adunan habis.
• Apabila adunan tadi telah terapung bermakna ianya sudah masak.
• Angkat dan golek-golekkan dalam kelapa muda yang diparut.
• Sedia untuk dihidang.

Kataku
Pewarna boleh diganti dengan air daun pandan. Cara: blend beberapa helai daun pandan dengan sedikit air. Tapis ambil airnya. Seperti perah santan.

No comments:

Post a Comment