Bahan-bahan
• 1 paket kecil barli (paling best barli dalam tin cap ayam brand)
• 2 cawan gula
• 3 - 4 jag air (1 periuk sederhana atau lebih)
Cara-cara
• Basuh dan rendam barli untuk seketika.
• Masak barli bersama air dan gula di dalam periuk sehingga 1 jam atau lebih iaitu sehingga barli tu kelihatan putih serta air bertukar warna putih (I selalunya tak letak gula, nak minum baru letak)
• Angkat. Boleh diminum secara suam-suam panas atau sejuk.
Tips
• Rebus barli dari air penuh sehingga menjadi setengah periuk sederhana. Jika perlu, tambah air.
• Jika suka masukkan perahkan sedikit jus lemon di dalam air barli.
Kataku
I tak suka sangat minum barli ni. Suami suka. Barli ni elok diminum sebab mempunyai kebaikannya. Antara ialah:
• menyejukkan badan
• melancarkan penghadaman
• melawaskan kencing
• mencegah & merawat batu karang
• mengurangkan risiko sembelit
• menurunkan kadar kolesterol
• mencegah kanser
• mengurangkan risiko kencing manis
• memelihara buah pinggang
Jadi, amalkan la meminum air barli. Kita minum dulu..
Assalamualaikum.
ReplyDeleteTerima kasih share cara rebus barli.
Jemput ke blog saya pula ye.
www.izcergas.blogspot.my
Terima kasih
Tq for info
ReplyDelete