Tuesday, July 16, 2013

Ayam Masak Merah Bermadu


Bahan-bahan
• Ayam ½ kilo 
• Bawang besar 2 biji 
• Bawang putih 3 biji 
• 5 sudu besar cili kisar
• 2 sudu besar tomato puree
• 4-6 sudu besar madu pekat
• Garam secukup rasa

Cara-cara
• Goreng ayam separuh masak. 
• Tumiskan bawang besar, bawang putih, cili kisar hingga naik minyak. 
• Masukkan tomato puree, garam dan akhir sekali madu sebelum memasukkan ayam.

Tips
• Lapikkan pinggan hidang dengan daun salad dan taburkan cili merah dan daun bawang di atas ayam. 
• Sungguh enak di hidang bersama nasi tomato.
• Resipi ini adalah paling asas. Jika suka boleh tambah bunga cengkih dan bunga lawang ketika menumis.
• Ayam boleh digoreng bersalut tepung Kentucky perasa normal.
• Sukatan madu tertakluk kepada kemanisan yang disukai.

Kataku
Sedap ayam masak merah bermadu ni. Tak rugi mencubanya. Makan bersama nasi putih pun boleh juga..

No comments:

Post a Comment