Bahan-bahan
• 3 batang jagung
• 1 - 1½ senduk gula
• 1 sudu kecil garam
• 1 kotak santan
• 2 helai daun pandan (simpulkan)
• Air
Cara-cara
• Hiris jagung ambil isinya sahaja.
• Setelah jagung dihiris, masukkan jagung dan air ke dalam periuk. Air sama banyak atau lebih sikit dari jagung. Api perlahan. Masak selama 10 minit.
• Masuk garam dan gula. Ikut tahap kemanisan masing-masing. Lepas tu biar selama 15 minit lagi.
• Masuk santan dan air lagi. Kali ni bubuh air ikut citarasa. Nak banyak air atau sedikit.
• Masuk daun pandan dan biar selama 5 minit. Hidangkan.
Kataku
Sukatan garam dan gula dah cukup rasa. Resepi asal ni, tak letak biji sagu. Dah siap masak, baru teringat nak letak. So, I masukkan sagu mata ikan yang direbus berasingan dalam bubur yang dah siap dimasak. Yummy! Anak pun suka.
No comments:
Post a Comment