Bahan-bahan (4-6 orang)
• 1/2 ekor ayam
• 1/2 biji nenas
• 10 biji cili padi (lebihkan jika nak lebih pedas)
• 2 ulas bawang merah
• 2 ulas bawang putih
• 1 inci lengkuas (I tak letak pun)
• 3 batang serai (hiris)
• 2 cawan santan pekat
• Kunyit (I letak 1 inci)
• Garam
Cara-cara
• Kisar cili padi, bawang merah, bawang putih, serai, lengkuas dan kunyit sampai hancur.
• Masak (bahan kisar) sehingga mendidih.
• Masukkan santan dan ayam.
• Biar hingga mendidih kemudian masukkan nenas.
• Masak sehingga ayam masak dan nenas empuk. Biarkan sehingga pecah minyak.
• Bila dah pecah minyak bolehlah di hidangkan.
Kataku
Sedap resepi selatan Thailand ni. Nak buat pun senang.
No comments:
Post a Comment