Bahan-bahan
• Ikan siakap
• Serbuk lada hitam
• 4-5 camca besar sos tiram
• 2 biji limau nipis (perah air)
• 2 biji lada besar
• 1 biji buah tomato potong dadu
• Daun sup
• Garam secukup rasa
Bahan tumbuk/ blend
• 1 inci halia
• 3 ulas bawang putih
• 3 batang serai
• 5 ulas bawang merah
Cara-cara
• Bahan yang di blend tadi di gaul pada ikan bersama garam, serbuk lada hitam dan sos tiram. Perap 15 minit.
• Tabur atas ikan lada merah, tomato dan daun sup.
• Stim ikan siakap kira-kira 20 minit. Kira-kira 5 minit sebelum angkat, bubuh air perahan limau nipis.
Tips
• Tujuan masuk tomato untuk masamkan sedikit kuah dan supaya balance dengan sos tiram.
Kataku
Sedap jugak. Potong kecil-kecil cili api, lagi best.
No comments:
Post a Comment