Bahan-bahan (2 orang)
• 1/4 bungkus spaghetti
• 5-6 ulas bawang putih (cincang halus)
• 1 biji bawang besar holland (potong dadu)
• 1/2 sudu teh serbuk lada hitam kasar (kalau yang biji, tumbuk jangan sampai lumat)
• Sedikit serbuk cili (chili flakes/ cajun/ cili kering yang digunting menyerong atau dikisar kasar menggunakan food processor)
• 2 sudu besar minyak (butter/ olive oil/ minyak jagung/ minyak biasa)
• Garam secukup rasa
• Seafood (kupang/ sotong/ udang/ apa-apa asalkan sesuai)
Cara-cara
• Rebus spaghetti sampai lembut. Tos dan ketepikan.
• Panaskan minyak lalu tumis bawang putih dan bawang besar sampai layu.
• Masukkan seafood dan kacau.
• Masukkan spaghetti, serbuk lada hitam, serbuk cili serta garam. Gaul.
• Kalau suka boleh masukkan sayur-sayuran yang bersesuaian.
Kataku
Serbuk lada hitam kasar, serbuk cili (chili flakes) atau cagun ada di jual secara ready made di dalam botol. Kalau nak jimat kos, lada hitam beli yang biji je dan tumbuk sendiri. Serbuk cili pula pakai je cili kering. Gunting kecil-kecil secara menyerong. I lebih suka kisar supaya teksturnya lebih kurang macam chili flakes. Tambahkan sayur-sayuran (kalau suka) supaya hidangan mempunyai nutrisi yang lengkap.
Serbuk lada hitam kasar
Serbuk cili (chili flakes)
Cagun
No comments:
Post a Comment