Thursday, September 26, 2013

Mihun Singapura


Bahan-bahan
• 1 bungkus mihun (rendam air dan toskan)
• 200 gm udang
• 200 gm sotong
• 200 gm sawi
• 250 gm kobis
• 1 batang lobak merah (sagat/hiris halus memanjang)
• 1/2 cawan air
• 3 sudu besar minyak masak
• Garam secukup rasa

Bahan tumbuk
• 2 sudu besar lada hitam
• 2 biji bawang merah
• 3 ulas bawang putih

Cara-cara
• Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk sehingga wangi.
• Masukkan udang dan sotong (I ganti dengan ayam je), kemudian kacau rata.
• Apabila sudah masak, masukkan mihun, sawi, kobis, lobak merah, garam dan air (sawi dan kobis, I gantikan dengan brokoli). Kemudian, kacau rata lagi.
• Gaul sehingga mihun lembut.
• Boleh dihidang bersama taburan hirisan daun sup dan cili merah.

Kataku
Sedap!

No comments:

Post a Comment