Bahan-bahan
• 50g lebihan tepi roti (potong kiub); tak pun roti yang first dengan last tu (yang belakangnya warna coklat)
• 20g daging ayam hancur/cincang
• 1 biji telur
• 1 ulas bawang kecil (kisar)
• 3 tangkai cili kering (kisar)
• Garam secukup rasa
Cara-cara
• Satukan roti dengan semua bahan di dalam satu bekas.
• Gaul rata dan ramas-ramaskan roti sehingga boleh dikepal.
• Bulat-bulatkan adunan dan goreng sehingga kekuningan (boleh juga golek bebola atas breadcrumbs dulu sebelum digoreng)
Kataku
Rasa jemput-jemput roti ni seperti bebola yang selalu jual kat pasar malam. Cili kering dengan bawang tu kisar pakai food processor. Nak pakai blender biasa pun boleh juga. Masuk telur sekali masa blender bawang dan cili kering (jangan guna air). Tapi nanti bahagian dalam jemput-jemput ni bewarna kemerah-merahan la. Adunan di atas menghasilkan lebih kurang 7 ketul je. Sekelip mata je habis. Sedap. Gambar bawah ni versi yang digolek di atas serbuk roti.
No comments:
Post a Comment