Friday, July 12, 2013

Mak's Crispy Onion Snacks (Snek Bawang Rangup Mak)


Bahan-bahan
3 cups plain flour/ 3 cawan tepung serbaguna (I pakai tepung gandum)
2 cups tapioca flour/ 2 cawan tepung ubi kayu 
14-15 shallots (finely ground)/ 14-15 biji bwg merah (kisar halus)
5-6 sprigs spring onions & local celery (finely chopped)/ 5-6 tangkai daun bwg & daun sup (cincang halus)
3 eggs (lightly beaten)/ 3 biji telur (dipukul)
2 level tablespoons margarine/ 2 sudu besar marjerin
1 teaspoon salt/ 1 sudu kecil garam

Cara-cara
Sieve the two types of flour together in a bowl/ Ayak kedua-dua tepung dalam mangkuk
• Add ground shallots with chopped spring onions & celery/ Masukkan bwg merah, daun bwg & daun sup
• Beat eggs lightly and add to the ingredients in the bowl/ Masukkan telur yang dah dipukul dalam mangkuk adunan tadi
• Mix and knead the mixture/ Gaul dan uli adunan
Add margarine and salt/ Masukkan marjerin dan garam
• Knead again till the dough is ready to be rolled out with rolling pin/ Uli lagi sehingga doh boleh dicanai

Form the dough into balls and roll out each ball thinly/ Bentukkan doh menjadi bebola dan canai nipis setiap bebola tu

Cut into strips and cut further diagonally to appear as small diamond shaped pieces/ Potong menjadi jalur dan setiap jalur tersebut dipotong serong seperti bentuk berlian kecil

(Boleh juga dipotong menjadi jalur dan setiap jalur digunting serong menggunakan gunting terus ke dalam bekas)

Deep fry till crispy or light brown/ Goreng sehingga rangup atau keperangan

Tips
If the dough appears to be too soft, add the plain flour bit by bit until you get the right consistency and they do not stick to your hands when kneading/ Kalau doh terlalu nipis, tambahkan tepung serbaguna (atau tepung gandum) sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yang sempurna & tidak melekat di tangan
• Do not add water when kneading as it will off-set the consistency of the dough. The juice from the onions and eggs are adequate/ Jangan masukkan air ketika menguli kerana ia akan merosakkan texture adunan. Jus dari bawang dan telur sudah mencukupi
• Taburkan tepung di atas alat pencanai dan bekas agar doh yg dah dipotong/ digunting tidak melekat
• Texture yang paling tepat bila kita makan terasa kerangupannya. Kalau tak rangup, rasa macam cekodok bawang..

Kataku
Resepi ni sangat sesuai dijadikan makanan ringan versi melayu. Sambil tengok tv kunyah-kunyah snek ni. Rupa I punya snek kat gambar di atas tu kurang menarik. Sebabnya buat dalam keadaan tergesa-gesa. Tapi 'don't judge book by its cover'. Ni stok mengunyah I sambil menonton 'Istanbul Aku Datang' kat astro citra malam esok.. ;)

No comments:

Post a Comment