Sunday, July 14, 2013

Baked Sandwich


Bahan kulit/ casing
• Roti gardenia secukupnya

Bahan inti
• 1 biji bawang besar (cincang)
• 2 biji bawang putih (cincang)
• 1/2 camca serbuk lada hitam
• 1 sudu besar sos tiram
• 1 sudu besar sos tomato
• 1 sudu besar sos cili
• 200g-300g isi ayam (potong halus) atau 3 batang sosej (hiris)
• 5 biji cendawan butang (potong halus) atau 1/4 btg carrot (hiris halus/sagat)
• 1 biji telur
• Garam secukup rasa
• Keju parut atau slice cheese secukupnya

Cara baked sandwich 
• Gelek atau lenyek roti hingga nipis.

2.  Tekap roti dengan apa-apa acuan yang sesuai.

3. Buang tepi-tepi roti.

4. Masukkan roti ke dalam acuan seperti muffin tray atau petite tin.

(I punya skip semua step kat atas. Terus tekan2 roti dlm acuan & kemas kelilingnya; ni je acuan I ada)


5. Kemaskan roti di dlm acuan. Bakar di dalam oven hingga keperangan dengan suhu 200 C selama 10 minit (tapi I bakar suhu 180 C je)

(I punya, keluar dulu roti yg dah dibentuk dlm acuan dan letak di atas dulang pembakar baru bakar. Tak blh nak bakar dgn acuan plastik hihi)

6. Casing yang telah siap dibakar. Boleh keluarkan dari acuan.
(I punya; dah siap bakar)

7. Masukkan inti ke dalam setiap casing dan taburkan cheese.

(I punya; dah masuk inti)

(I punya; dah tabur cheese)

Bakar semula di dalam oven sekadar mencairkan cheese.

(I punya; siap bakar)

Cara inti
• Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu. Masukkan sos tiram dan kacau rata. Masukkan lada hitam, sos cili dan sos tomato.
• Masukkan ayam/sosej dan cendawan/carrot. Tumis hingga masak.
• Sekiranya perlu, masukkan sedikit air supaya ayam betul-betul masak.
• Pecahkan telur dan kacau-kacau sehingga rata dengan ayam dan cendawan.
• Masukkan garam secukup rasa.
• Masak hingga kering.

Tips
• Boleh drizzle dgn mayonis dan sos cili atau boleh dimakan begitu sahaja 

• Seeloknya makan sewaktu panas-panas krn roti masih rangup. Kalau dah dibiarkan lama, roti akan sedikit lemau tapi tetap enak dimakan.

Kataku
Gambar ada 2 versi supaya lebih mudah difahami. I punya tonggang terbalik sebab takde acuan. Terima kasih kepada Naz dari blog ovenkecil.blogspot.com kerana memberi resepi yang best ni siap dengan gambar step-by-step. Intinya boleh dipelbagaikan ikut citarasa. Yang I buat tadi, sebijik rasa macam topping pizza. Suami pun cakap bau masa I bakar macam bau pizza.

Buat 2 versi, dengan sos cili & tanpa sos sbb anak tak makan pedas. Rupa kurang kemas tapi dari rasa, I yakin masakan I ni menjadi sebab sedap.

No comments:

Post a Comment