Monday, September 23, 2013

Tofu Telur


Bahan-bahan
• 2 paket tofu jepun
• 1 biji telur (pukul dengan sedikit garam)
• 1 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan 1 cawan air)
• 5 ulas bawang putih (hiris)
• 1/2 kiub pati ayam
• 1 sudu kecil gula
• Garam secukup rasa
• Sedikit daun bawang
• Minyak untuk menggoreng

Cara-cara
• Potong tofu bulat-bulat.

• Celup tofu ke dalam telur dan goreng dalam minyak panas yang banyak. Angkat, tos dan hidangkan di atas pinggan.

• Ambil sedikit sahaja minyak tadi bagi menumis. Tumis bawang putih sehingga wangi.
• Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dan kiub pati ayam.
• Sesuaikan rasa dengan garam dan sedikit gula (kalau nak, masa ni boleh masukkan sayur-sayuran seperti lobak merah, brokoli ataupun kacang peas)
• Kacau sehingga mendidih dan kuah pekat.
• Tuang ke atas tofu telur tadi dan taburkan daun bawang (tak tabur pun sebab takde)

Kataku
Senang dan sedap. Makan begitu sahaja pun enak. Berkhasiat. Lagi-lagi kalau ada sayur-sayuran. Bawah ni contoh tofu yang I gunakan.

1 comment: