Saturday, September 21, 2013

Danish Butter Cookies


Bahan-bahan
• 125 gm (1/2 buku) mentega
• 45 gm (1/3 cawan) gula icing
• 140 gm (1 1/4 cawan) tepung top atau tepung gandum
• 1/4 sudu kecil baking powder
• 1/2 sudu kecil butter oil atau esen vanilla
• Chocolate chips atau kismis; untuk hiasan
• Gula halus; untuk tabur (optional)

Cara-cara
• Ayak tepung top/gandum bersama baking powder. Ketepikan.
• Putar mentega dan gula icing sehingga berkrim.
• Masukkan butter oil/esen vanilla. Kacau rata.
• Kemudian, masukkan tepung top/gandum dan baking powder yang dah diayak tadi. Pukul sebati.
• Simpan doh dalam peti sejuk selama 1/2 jam.
• Selepas 1/2 jam, masukkan doh dalam piping bag dan bentukkan atas dulang pembakar.
• Hias dengan chocolate chip atau kismis.
• Bakar pada suhu 150 C selama 15 minit (atau sehingga perang)
• Setelah masak, taburkan gula halus di atasnya (jika suka) dan biar sejuk.

Kataku
Bentukkan biskut ni ikut citarasa. Nak ikut sebijik-sebijik macam Danish Butter Cookies dalam tin warna biru tu ke, nak bentuk lain ke. Saiznya biarla sedang-sedang ke. Jangan la nipis sangat dan jangan la tebal sangat. Masa bakar, bila biskut dah sedikit perang tu dah cukup. Bila dah sejuk keras la dia.

No comments:

Post a Comment