Wednesday, September 11, 2013

Sambal Tempe


Bahan-bahan 
• 1 ketul halia (hiris nipis memanjang)
• 2 biji bawang besar (hiris)
• 5 tangkai cili padi (hiris); kalau tak nak pedas, pakai lada besar
• 1 sudu teh belacan (tumbuk)
• 2 papan petai (belah 2)
• 1 bungkus suhun
• 100g pedal
• 100g hati ayam
• 1 keping tempe
• 1/2 ikat kacang panjang
• Kicap pekat manis
• Garam dan bahan perasa

Cara-cara
• Rendam suhun dalam air selama sekurang-kurangnya 2 jam. Ketepikan.
• Rebus pedal dan hati sampai masak. Angkat dan toskan. Potong hati dan pedal yang dah direbus kecil-kecil. Ketepikan.
• Potong tempe kecil-kecil dan goreng hingga masak. Ketepikan.
• Tumis halia dan bawang besar hingga naik bau.

• Masuk cili padi dan serbuk belacan. Tumis lagi.
• Setelah itu, masukkan pedal dan hati ayam yang dah direbus tadi. Goreng sebentar.

• Masukkan garam dan aji secukup rasa.
• Masuk tempe, petai dan kacang panjang. Gaul rata.
• Masukkan suhun yang dah di rendam tadi. Gaul lagi.

• Masuk kicap pekat manis secukup rasa. Kacau rata dan siap untuk dinikmati.

Kataku
Resepi ni lebih kurang macam resepi Sambal Hati Tempe Goreng Pedas Berempah. Yang ni versi yang lebih sempoi dan tak perlukan rempah ciptaan sendiri. I lebih suka yang ni. Makan dengan nasi boleh, makan macam tu je pun boleh. Macam makan mihun goreng. Memang best.

No comments:

Post a Comment