Monday, September 23, 2013

Sambal Totok Johor


Bahan-bahan
• 1 biji bawang merah besar (potong)
• 6-8 biji cili padi (potong sedikit agar ia tidak meletup bila digoreng)
• Segenggam ikan bilis
• Garam dan ajinamoto secukup rasa
• Minyak Untuk Mengoreng

Cara-cara
• Panaskan minyak terlebih dahulu.
• Apabila minyak dah panas, masuk bawang, cili padi dan ikan bilis.
• Goreng sehingga bawang layu atau nampak sedikit perang. Angkat dan toskan.
• Masukkan kesemua bahan yang telah digoreng tadi ke dalam lesung beserta garam dan ajinamoto (tak nak pun takpe kalau dah cukup rasa)
• Tumbuk sehingga lumat (taknak lumat pun tak apa)

Kataku
Sukatan ikut citarasa. Nak lebihkan ikan bilis ke, bawang ke, cili ke. Tapi kalau lebihkan bawang, ikan bilis pun kena letak lebih gak. Barulah rasanya tetap sekata (begitulah sebaliknya). Kalau suka pedas pula, tambahkan cili padi. Resepi ni sesuai di makan dengan nasi, sup, mahupun makan begitu sahaja. Sempoi dan enak. I suka gaulkan dengan petai. Makan dengan nasi panas, tak perlu lauk lain dah.

No comments:

Post a Comment