Tuesday, September 24, 2013

Kek Cawan Vanila


Bahan-bahan (20 biji)
• 225 gm mentega
• 225 gm gula halus
• 225 gm tepung naik sendiri
• 1 sudu teh serbuk penaik
• 4 biji telur
• 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara
• Panaskan ketuhar pada suhu 175 darjah Celcius.
• Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan putar dengan pemukul elektrik sehingga rata dan pucat (lebih kurang 2-3 minit)
• Sudukan adunan ke dalam bekas anggaran 2/3 penuh.
• Bakar selama 20-30 minit.
• Keluarkan daripada ketuhar dan sejukkan.

Tips
• Simpan dalam bekas kedap udara, tahan selama 3 hari. Manakala jika di dinginbekukan, boleh tahan sehingga 3 bulan.

Kataku
Kek cawan pertama yang dicuba. Sedap. Bagi yang tak nak manis sangat, boleh kurangkan sukatan gulanya. Resepi ni mudah je, semua bahan masuk sekaligus dan putar. Tak banyak step.

No comments:

Post a Comment