Bahan-bahan (4 orang)
• 2 cawan beras basmati (beras biasa pun boleh)
• 2 biji tomato (potong dadu)
• 2 cawan air
• 1/2 cawan susu cair
• 3 sudu besar sos tomato
• 1 helai daun pandan
• Sedikit garam
• Bawang goreng (utk hiasan)
Bahan tumis
• 1/4 biji bawang besar (hiris)
• 2 ulas bawang putih (hiris)
• 2 sudu minyak sapi/ mentega
• 2 cm kulit kayu manis
• 1 kuntum bunga lawang
• 1 biji buah pelaga
Cara-cara
• Cuci beras dan rendam selama 5-10 minit. Toskan.
• Panaskan minyak sapi/ mentega. Tumis bahan tumis hingga naik bau.
• Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit.
• Masukkan susu, air, sos tomato, tomato, daun pandan dan garam.
• Masak nasi macam biasa.
• Bila dah siap, tabur bawang goreng.
Kataku
Sedap dimakan bersama acar, ayam masak merah dan daging kurma. Ini resepi nasi tomato kedua I cuba. Kedua-duanya sedap walaupun sedikit berbeza.
No comments:
Post a Comment