Bahan-bahan (4 orang)
• 1/2 ekor ayam (potong kecil-kecil)
• Sedikit garam dan kunyit
• 1 biji tomato (potong dadu)
• 1/2 cawan sos tomato
• 1/2 biji bawang besar (hiris bulat)
• Kacang hijau secukupnya
• Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
Bahan kisar
• 4-5 biji cili kering
• 1 cm halia
• 2 ulas bawang putih
• 1 labu bawang besar
Cara-cara
• Gaul ayam dgn garam dan kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak.
• Tumis bahan kisar hingga naik bau.
• Masukkan sos dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak.
• Masuk ayam dan biar kuah pekat (kacau sekali sekala)
• Bila kuah dah pekat, masuk bawang besar dan kacang hijau. Biar 1-2 minit, padam api.
Kataku
Sesuai dimakan dengan nasi tomato. Tujuan masukkan gula utk meneutralkan rasa masam tomato. Kalau taknak letak pun takpe.
No comments:
Post a Comment