Thursday, October 3, 2013

Kuih Sagu Mata Ikan/ Bronok/ Sagu Delima


Bahan A
• 3 cawan air
• 1 cawan sagu biji
• 1 cawan gula
• 1 sudu teh pewarna merah
• 1 helai daun pandan (simpul)

Bahan B
• 1/2 biji kelapa parut muda
• Sedikit garam

Cara-cara
• Sagu biji dibersihkan. Rendam sebentar dan toskan.
• Masak air, gula dan daun pandan hingga mendidih. Buangan daun pandan.
• Masukkan sagu serta pewarna merah. Kacau sehingga sagu kembang (sehingga biji-biji putih tidak lagi kelihatan)
• Apabila sagu kembang, angkat dan masukkan ke dalam loyang. Sejukkan dalam peti sejuk (kalau rajin, sebelum disejukkan, kukus dulu selama 30 minit bagi mendapatkan tekstur berbiji yang cantik)

• Apabila sudah sejuk, potong dan gaulkan bersama kelapa parut muda yang dah digaul dengan garam.

Kataku
I simpan dalam peti sejuk. Bila nak makan baru keluarkan dari peti sejuk dan gaul dengan kelapa dan garam. Makan sejuk lebih sedap. Sejuk je bila masuk dalam tekak.

No comments:

Post a Comment