Bahan A
• 3 cawan air
• 1 cawan sagu biji
• 1 cawan gula
• 1 sudu teh pewarna merah
• 1 helai daun pandan (simpul)
Bahan B
• 1/2 biji kelapa parut muda
• Sedikit garam
Cara-cara
• Sagu biji dibersihkan. Rendam sebentar dan toskan.
• Masak air, gula dan daun pandan hingga mendidih. Buangan daun pandan.
• Masukkan sagu serta pewarna merah. Kacau sehingga sagu kembang (sehingga biji-biji putih tidak lagi kelihatan)
• Apabila sagu kembang, angkat dan masukkan ke dalam loyang. Sejukkan dalam peti sejuk (kalau rajin, sebelum disejukkan, kukus dulu selama 30 minit bagi mendapatkan tekstur berbiji yang cantik)
• Apabila sudah sejuk, potong dan gaulkan bersama kelapa parut muda yang dah digaul dengan garam.
Kataku
I simpan dalam peti sejuk. Bila nak makan baru keluarkan dari peti sejuk dan gaul dengan kelapa dan garam. Makan sejuk lebih sedap. Sejuk je bila masuk dalam tekak.
No comments:
Post a Comment