Friday, October 4, 2013

Puding Sagu Gula Melaka


Bahan-bahan
• 2 liter air
• 300gm biji sagu putih (cuci)
• 1/2 sudu teh pewarna hijau (boleh ganti dgn air daun pandan)
• 2 helai daun pandan (kisar dan tapis jusnya)
• 1 cawan pati santan (perasakan dengan 1/4 sudu teh garam)

Bahan syrup gula
• 1 ketul gula melaka (potong kecil)
• 1/2 cawan gula pasir
• 1/4 cawan air
• 1 helai daun pandan

Cara-cara
• Masak bahan sirap gula hingga gula larut dan pekat. Tapis dan sejukkan dalam peti sejuk.
• Didihkan air. Masukkan daun pandan dan pewarna hijau.
• Masukkan sagu yang dah dicuci dan masak hingga sagu berubah jadi jernih (tiada putih-putih).
• Tutup api dan biarkan sagu tadi selama 2-3 minit.
• Kemudian, angkat sagu dan cuci di bawah air mengalir untuk membuang kanjinya. 
• Tos dan isikan ke dalam acuan.
• Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam.
• Bila nak makan, keluarkan sagu dari acuan dan masukkan ke dalam mangkuk.
• Tuang syrup gula dan santan di atasnya. Sedia untuk dinikmati.



Kataku
Puding ni senang. Lepas buat, simpan je semua dalam peti sejuk. Bila nak makan, baru keluarkan. Terasa sejuk je tekak bila menikmati puding ni. Kalau taknak guna santan, boleh ganti dengan susu cair. Tapi pakai santan lebih enak dari susu cair.

No comments:

Post a Comment