Sunday, October 27, 2013

Kek Nestum


Bahan-bahan
• 10 biji telur  
• 12oz mentega 
• 3 gelas nestum (nestum keluarga) 
• 1½ gelas gula halus 
• 3 sudu besar tepung jagung 
• ½ tin susu pekat manis 
• 3 sudu besar susu tepung 
• ½ gelas air 
• 1 sudu teh baking powder 
• 1 sudu teh esen vanila    

Cara-cara
• Pukul gula dengan mentega hingga kembang. 
• Masukkan pula telur satu persatu dan pukul hingga kembang dan berkrim. 
• Setelah sebati, masukkan susu pekat manis dan nestum. Gaul hingga sebati. 
• Kemudian masukkan air yang telah dibancuh bersama susu tepung dan tepung jagung ke dalam adunan dan gaul sebati.
• Masukkan baking powder dan esen vanila. Gaul hingga sebati.
• Akhir sekali kukus/ bakar hingga masak.

Kataku
Kek ini disimpan di dalam peti sejuk untuk tahan lebih lama. Rasanya ada sedikit seperti bread butter pudding dan kuih serimuka (pada I la). Kek ini berbeza dari kek nestum yang famous tu dari segi rasa, rupa mahupun bahan-bahan yang digunakan. Kek lagi satu tu pakai tepung kek dan fresh milk. Next time I akan upload kan resepi kek nestum yang lagi satu tu pulak.

No comments:

Post a Comment