Friday, October 4, 2013

Ambal/ Pepahat Goreng Pedas


Bahan-bahan
• Ambal/ papahat
• 3 ulas bawang putih (ketuk)
• 1/2 biji bawang besar (hiris)
• 1/2 kuntum broccoli (potong)
• 1/3 batang carrot (hiris)
• 6 keping kacang pis
• 1/2 cawan air
• 1/2 kiub pati ayam
• 1-2 sudu besar sambal belacan (sambal belacan dah siap yang di makan dengan nasi tu)

Cara-cara
• Cuci ambal/papahat. Buang shell/ cengkerang (ambil isinya je)
• Tumis bawang putih dan bawang besar sampai wangi.
• Masukkan ambal/papahat, sambal belacan, dan air. Goreng sampai air hampir kering.
• Masukkan kiub ayam, kacang pis, broccoli dan carrot. Kacau sebentar dan tutup api.

Kataku
Ambal juga dikenali sebagai pepahat atau bamboo clam atau sea needle. Ia merupakan sejenis makanan laut yang mempunyai cengkerang yang bentuknya seakan-akan buluh.

No comments:

Post a Comment