Tuesday, October 8, 2013

Roti Bakar Telur Mata Istimewa


Bahan-bahan (1 set = 2 keping roti)
• 2 keping roti
• 1 biji telur
• 1 sudu mayonis/majerin
• Serbuk lada putih/hitam
• Daun sup (hiris); sebagai hiasan

Cara-cara
• Sapu rata mayonis/majerin di atas sekeping roti.
• Buatkan lubang pada roti yang lagi satu menggunakan acuan masak telur benjo tu (kalau takde, pakai je cawan bulat yang bulatnya bersaiz telur mata)

• Tampalkan roti yang dah di lubang tadi atas roti yang di sapu mayonis/majerin.
• Pecahkan telur ke atas roti tersebut (di bahagian tengah yang berlubang)

• Taburkan daun sup dan serbuk lada hitam/putih.
• Bakar dalam oven toaster selama 3 minit atau oven biasa dengan suhu 180c selama 5-10 minit (bergantung kepada tahap kegaringan roti yang diingini)

• Dah siap, boleh spreadkan sos atau kicap (ikut selera)

Kataku
Sedap terutama untuk pengemar telur. Telur boleh tunggu sampai masak sepenuhnya ataupun separuh masak. Dua-dua pun sedap. Breakfast anak sebelum ke sekolah. Lebihan roti yang ditebuk tu boleh guna buat kuih dorayaku ciptaan aku dalam entri seterusnya.

No comments:

Post a Comment