Thursday, October 24, 2013

Butter Cake/ Kek Mentega Old School


Bahan-bahan
• 8oz majerin planta (marjerin lain pun ok je)
• 6oz gula kastor
• 6oz tepung naik sendiri
• 4 biji telur
• 2 sudu teh esen vanila
• 1/2 cawan susu pekat manis

Cara-cara
• Panaskan oven 180c.
• Lapik loyang dengan kertas minyak.
• Pukul majerin dan gula kastor hingga kembang.
• Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul adunan.
• Masukkan esen vanila.
• Masukkan tepung yang sudah di ayak. Gaul rata.
• Masukkan susu pekat manis dan gaul rata lagi.
• Bakar dalam oven yang telah dipanaskan tadi 30 minit (atau kurang).

Kataku
Kek mentega ni memang asli rasanya. Enak. Teringat zaman-zaman kecil dulu bila makan kek ni. 1oz = 30gm (kiralah sendiri). Resepi kat atas tu ikut sukatan asal. I buat sukatan sendiri sebab terkonfius dengan oz. Sukatan marjerin, gula kastor dan tepung sama banyak iaitu 125gm. Susu pekat pula dalam 2 sudu besar je sebab taknak manis sangat. Cuma telur je maintain 4 biji dan esen vanila pun maintain 2 sudu teh. Hasilnya tetap marvelous. Enak, gebu, wangi dan sedang elok kemanisannya.

No comments:

Post a Comment