Monday, June 17, 2013

Tomyam Nenek


Bahan-bahan
• 1/2 ekor ayam (potong kecil-kecil)
• 10 tangkai cili padi; lebihkan kalau nak pedas (ketuk)
• 1 batang serai (ketuk)
• 3 helai daun limau purut (ketuk)
• 1 - 2 biji tomato
• 1.5 liter air
• 1 biji bawang besar (belah empat)
• 1 batang lobak merah
• Bunga kobis
• Garam dan serbuk perasa

Cara-cara
• Tumiskan tomato bersama sedikit minyak sampai hancur. Ketepikan.
• Rebus air sampai mendidih. Dah mendidih, masukkan tomato yang dah ditumis tadi.
• Masukkan serai, daun limau, cili padi dan ayam.
• Kemudian, masukkan lobak merah dan bunga kobis.
• Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa.
• Bila dah masak, masukkan bawang besar. Kacau seketika dan tutup api.

Kataku
Selalu I buat resepi ni bila terlupa nak beli pes atau kiub tomyam.. Yang penting, tetap rasa tomyamnya.. hihi.


No comments:

Post a Comment