Sunday, June 16, 2013

Masak Lemak Kangkung Puteri (Sayur Kemam Air)


Bahan-bahan
• 1 ikat kangkung puteri
• Santan dari 1 biji kelapa
• 2 biji bawang merah
• 1 ulas bawang putih
• 1 sudu udang kering
• 1 batang serai
• Beberapa ekor ikan keli (kepala je)
• Garam dan serbuk perasa

Cara-cara
• Cuci kepala ikan keli dengan air asam jawa.
• Tumbuk bawang merah, bawang putih dan udang kering hingga lumat.
• Masak santan dalam periuk dan masukkan bahan yang ditumbuk tadi. Kacau supaya tidak pecah lemak.
• Kemudian, masukkan serai dan kepala ikan keli.
• Masukkan garam dan serbuk perasa.
• Setelah mendidih, masukkan sayur kangkung puteri. Perlahankan api dan biar masak.

Kataku
Dah selalu I dengar pasal sayur ni. Ni baru jumpa. Ada dijual di Pasar Tani Putrajaya. First time masak sayur ni. Rasanya memang seperti petai. Cuma agak liat. Bahagian yang okey pucuknya je. Bahagian lain, ambil daun je.

Untuk ikan, terpulang la nak pakai ikan apa. Ikan kembung pun boleh. I pakai kepala ikan keli sebab, selalu goreng ikan keli tanpa kepala. So kepalanya daripada buang, baik recycle untuk masakan lain.. hehe

Bagi yang tak kenal kangkung puteri, ni ha gambarnya..



No comments:

Post a Comment