Bahan-Bahan
• 1/2 bungkus spaghetti; I guna san remo vercimile
• 1 botol sos prego Carbonara Mushroom
• 4 ulas bawang putih (cincang)
• 2 biji bawang merah (cincang)
• Sedikit daging atau ayam (cincang); atau pakai je daging atau ayam kisar
• 2 batang sosej (hiris)
• 1/2 tin cendawan butang (hiris)
• 1/2 biji capsicum merah (potong dadu)
• 1 sudu teh garam
• 1 sudu teh serbuk lada sulah
• 1 sudu teh serbuk lada hitam
• 1 cawan air/ susu cair/ fresh milk
Cara-cara
• Rebus spaghetti sehingga masak. Masukkan sedikit garam dan sedikit mentega atau minyak masak atau olive oil untuk elakkan spaghetti melekat. Angkat, tos dan ketepikan.
• Tumis bawang merah dan bawang putih hingga baik bau.
• Masukkan daging/ayam dan sosej.
• Setelah daging/ayam masak, masukkan sos prego dan kacau rata.
• Masukkan air/ susu cair/ fresh milk. Kacau sehingga agak pekat.
• Kemudian, masukkan garam, lada sulah dan lada hitam.
• Akhir sekali, masukkan capsicum dan kacau rata.
Kataku
Favorite keluarga I spaghetti brand San remo vercimile. Selalu masak spaghetti ni tak pernah pun letak minyak atau butter. Okey je. Tak le melekat sangat. Tapi ada brand yang memang kena letak, kalau tak melekat-lekat. Lada hitam dan lada sulah lagi umph kalau guna yang biji tu, tumbuk jangan sampai lumat.
Sos prego ni memang dah sedap. Boleh di pelbagaikan dengan bermacam cara dan bahan-bahan. Ikut citarasa masing-masing. Nak tabur italian herbs ke, oregano ke, terpulang. Tapi resepi ni kalau tak letak tu semua pun dah cukup sedap. Kalau guna susu cair atau fresh milk, sosnya akan lebih pekat dan ber'creamy' berbanding air. Kalau nak creamy lagi, letak la cheese cair. Hmm, sungguh menyelerakan (macam bawah ni ha).
No comments:
Post a Comment