Bahan-bahan
• 3/4 tin susu pekat manis
• 250g tepung gandum
• 250g tepung jagung
• 250g mentega
• 1 sudu teh serbuk penaik
• 2 jenis pewarna makanan
Cara-cara
• Gaul tepung dan susu pekat sehingga sebati.
• Tambahkan mentega dan gaul lagi.
• Masukkan tepung gandum dan gaul sehingga adunan boleh diuli (tidak melekat). Tambahkan tepung gandum lagi jika perlu.
• Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Warnakan setiap bahagian dengan warna yang berbeza.
• Gandingkan setiap bahagian dan bulat-bulatkan. Kemudian tekan-tekan supaya membentuk seperti duit syiling yang tebal (seperti gambar di bawah)
• Sedia untuk dibakar.
Tips
• Bakar biskut pada suhu 180 C dengan api atas sahaja. Bakar selama 10 - 15 minit (sehingga bahagian atas biskut masak). Kemudian, terbalikkan biskut dan bakar dengan tempoh yang sama seperti tadi (iaitu sehingga masak).
Kataku
Asal usul resepi ni adalah daripada biskut susu yang tak menjadi. Selepas menghadapi masalah dengan doh dan teknik pembakaran, akhirnya terhasil la biskut yang kini menjadi kegemaran keluarga.
No comments:
Post a Comment