Bahan-bahan
• 1 1/2 cawan coffee mate
• 1/2 cawan gula kastor
• 2 cawan susu segar (dutch lady/ hl/ magnolia/ etc)
• 1 sudu kecil esen vanilla
• Blend semua bahan tu (kecuali esen vanila) dalam 3 ke 4 minit.
• Then, masukkan pulak esen vanilla.
• Kemudian blend sekali lagi dalam 2 minit. Bagi nampak gebu.
• Lepas tu, bekukan. Paling kurang, selama 8 jam ataupun semalaman.
Tips
• Kalau nak buat aiskrim vanilla oreo, tumbuk biskut oreo yang telah dibuang krim. Gaul dengan aiskrim yang dah diblend tadi baru dibekukan (Biskut oreo jangan di blend sekali nanti tak crunchy)
Kataku
Owner resepi tak bagi sukatan. Untuk hasil terbaik, sukatan coffee mate seharusnya sama banyak dengan sukatan susu. Sukatan gula pula ikut citarasa dan tahap kemanisan masing-masing. Owner resepi ni mencadangkan sukatan gula sama banyak dengan sukatan coffee mate. Suami dan anak-anak hari-hari makan aiskrim ni dengan roti..
No comments:
Post a Comment