Friday, August 2, 2013

Ikan/ Ayam Berlado


Bahan-bahan
• Ikan atau ayam
• Cili kering
• 5 biji bawang merah
• Garam

Cara-cara
• Goreng ikan/ ayam bersama garam dan kunyit hingga garing. Ketepikan.
• Rebus dan blend kan cili kering jangan terlalu lumat. Ketepikan.
• Tumbuk bawang merah. Ketepikan.
• Tumis bawang merah dengan 7-10 sudu cili kering sampai terbit minyak/ garing.
• Masukkan garam.
• Masukkan ikan/ ayam dan gaulkan hingga rata.

Kataku
Sangat sesuai dimakan bersama sup suhun. Memasak cili hingga garing perlu berhati-hati. Kena selalu kacau dan api perlu perlahan. Barulah akan menjadi. Kalau tidak, cili boleh hangus dan rasanya akan menjadi sedikit pahit. Tekstur yang sebenar ialah, cili betul-betul kering dan melekat pada ikan/ ayam (tak berkuah/ berair). Kalau nak rasa manis-manis sikit, tambahkan gula.

No comments:

Post a Comment