Bahan-bahan
• ½ ekor ayam
• Garam dan gula secukup rasa
• Sedikit perasa
• Minyak untuk menumis
Bahan kisar halus
• 10 ulas bawang merah
• 3 ulas bawang putih
• 3 batang serai
• 10 biji cili api
• ½ inci kunyit hidup (boleh guna serbuk kunyit)
• ½ inci halia
Cara-cara
• Ayam dipotong ikut suka dan dibasuh bersih.
• Panaskan minyak dan masukkan bahan yang dikisar. Biarkan ia garing dan naik bau.
• Kemudian masukkan ayam. Kacau rata.
• Masukkan air sedikit dan biarkan empuk.
• Masukkan garam, gula serta serbuk perasa (Sebelum diangkat, I gaulkan dengan sehelai daun kunyit yang dah dihiris halus untuk aroma yang lebih istimewa)
Kataku
Resepi yang sangat mudah. Sedap. Sesuai dimakan bersama nasi panas. Pasti berselera. Buat juadah di hari raya pun sedap. Makan dengan ketupat atau lemang. Dah nama pun ala rendang. Memang rasanya pun macam rendang.
No comments:
Post a Comment