Thursday, August 29, 2013

Crunchy Choc Cookies (C3)


Bahan A 
• 1 cawan tepung gandum 
• 1 cawan tepung kek (self-raising flour)   
• ½ cawan tepung jagung 
• ½ cawan serbuk koko 
• 3 cawan nestum

Bahan B 
• 200 gram butter 
• 1 cawan gula kastor 
• 1 sudu essen vanila 
• 1 biji kuning telur 

Cara-cara
• Pukul butter dan gula sampai kembang, masukkan kuning telur dan esen vanila. 
• Ayak semua jenis tepung dan serbuk koko dan campurkan nestum. 
• Masukkan bahan A ke dalam adunan bahan B 
• Kacau hingga sebati dan dengan menggunakan sudu, bentukkan ke atas talam ikut kreativiti. 
• Bakar dalam oven dalam 10-20 minit dgn suhu 200c.

Tips
• Kalau guna cornflakes pun boleh. Sama sukatan dengan nestum tapi kena hancurkan sikit. 
• Lagi best kalau buat bentuk cookies cam chipsmore tu.

Kataku
Biskut ni rasa macam cookies famous amos. Hati-hati dengan tempoh pembakaran. I punya oven, tak sampai 10 minit dah masak. Lebih 10 minit mesti terhangus. Dah siap disusun, sedia untuk dipasarkan. Hehe, taklah.. Biskut tu buat untuk party hari raya sekolah anak. Tu yang letak dalam bekas macam tu.

No comments:

Post a Comment