Resepi 1
• 2 putih telur (saiz besar)
• 2 sudu kecil lemon jus
• 330gm/ 3 cwn gula icing (ayak)
• Pewarna (ikut citarasa)
- Pukul semua bhn hingga menjadi krim dan warnakan ikut citarasa
Resepi 2
• 500gm gula icing
• 100cc putih telur
• 1 sudu kecil cream tartar (optional)
• 1 sudu kecil cuka
• 1 sudu kecil esen (ikut citarasa; almond, vanilla, rose, etc)
- Pukul semua bahan hingga menjadi krim dan masukkan perisa/esen yang diingini. Boleh diwarnakan mengikut citarasa (seeloknya memilih warna yang bersesuaian dengan perisa)
Tips
• Selagi masih menggunakannya untuk menghias, tutup mangkuk berisi royal ising tersebut dgn tuala basah atau plastik untuk mencegah ia kering di dalam mangkuk
• Setelah hiasan selesai dibuat ke atas kek, biar ianya mengering di luar (jgn masuk ke dalam peti ais)
Kataku
Pelbagai resepi dan cara membuat royal icing yang dikumpulkan dari pelbagai sumber. Walaupun ada resepi di atas yang penggunaan bahannya hampir sama, tapi tetap berbeza dari sudut kuantiti ataupun cara mengadunnya. Hanya pilih mana yang berkenan di hati.
No comments:
Post a Comment