• 4 keping roti (buang tepi)
• 2 batang sosej (celur air panas dan potong dua)
• 1 sudu besar tepung gandum
• Secubit lada hitam/sulah
• Secubit garam
• Air secukupnya
• Breadcrumbs secukupnya
Cara-cara
• Bancuh tepung gandum bersama air, lada hitam/sulah dan garam. Ketepikan.
• Letak sebatang sosej (yg dah dipotong dua) di atas roti dan gulung. Tekan-tekan sikit roti tapi tak perlu terlalu leper.
• Gam bahagian tepi menggunakan bancuhan tepung gandum tadi supaya melekat.
• Golekkan roti di dalam bancuhan tepung gandum, dan seterusnya golekkan pula di atas breadcrumbs (serbuk roti)
• Akhir sekali, goreng sehingga keperang-perangan.
Kataku
Dah banyak resepi sosej roll sebelum ni tapi ini yg paling simple. Cukup sekadar roti, sosej dan tepung gandum (utk gam). Bahan lain seperti lada hitam/sulah, garam dan breadcrumbs, taknak pun takpe.
No comments:
Post a Comment