Saturday, November 2, 2013

Chocolate Cake With Choc Topping


Bahan kek 
• 4 cawan tepung naik sendiri 
• 3 biji telur 
• 2 cawan gula pasir
• 1 cawan planta 
• 5 sudu besar serbuk koko 
• 1 sudu teh esen vanilla

Bahan topping
• 1 biji telur ayam 
• 1/2 cawan gula pasir 
• 6 sudu besar serbuk koko (nak lebih pun boleh) 
• 1 sudu besar planta 
• 1 cawan air suam 
• 1 cawan susu cair 
• 1 cawan badam cincang (panggang)

Cara kek
• Pukul gula bersama planta hingga 
kembang.
• Masukkan telur dan pukul lagi.
• Masukkan tepung dan serbuk koko dan pukul lagi.
• Setelah adunan sebati, tuang 
dalam acuan dan bakar di dalam oven selama 30 minit 

Cara topping 
• Panaskan kuali dan cairkan planta.
• Masukkan gula dan kacau hingga ia larut/ hancur 
• Sementara menunggu gula larut/ hancur, pukul telur bersama susu cair hingga sebati dan tuang ke dalam gula tadi.
• Tambahkan serbuk koko dan kacau hingga agak pekat dan boleh dituangkan di atas kek tadi. 
• Hias kek dengan taburan badam cincang yang telah dipanggang.

Kataku
Hiasan kek boleh dipelbagaikan mengikut citarasa. Hias ala kadar je sebab makan sendiri. Topping I cair sikit sebab tak sempat pekat dah tutup api. Saje siram lebihan topping atas kek sebab tu nampak berair je gambar kat bawah...

No comments:

Post a Comment