Friday, February 21, 2014

Resepi cucur kembong (cucur manis)


Bahan-bahan
• 3 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)
• 3/4 cawan gula pasir halus (lebihkan jika suka manis)
• 1/2 sudu kecil garam
• 3 sudu besar mayonis
• 1 biji telur
• 1/2 sudu esen vanilla atau ros (tak letak pun takpe)
• Air suam secukupnya
• Minyak untuk menggoreng

Cara-cara
• Masuk kesemua bahan kecuali air suam. Gaul rata
• Masuk air sedikit demi sedikit seperti membuat bancuhan jemput-jemput. Gaul sebati
• Perap lebih kurang 20 minit atau sehingga bancuhan kembang
• Panaskan minyak dgn api sederhana (sebelum menggoreng, gaul rata bancuhan supaya rata)
• Jemputlah bancuhan dalam bentuk bulat-bulat atau lonjong dan goreng sehingga kekuningan

Kataku
Api jangan terlalu panas, dikuatiri hangus di bahagian luar tetapi tidak masak di dalam.

No comments:

Post a Comment