Monday, February 17, 2014

Ikan Siakap Masak Stim


Bahan-bahan
• 1 ekor ikan siakap
• 2 helai daun limau purut
• 1 tangkai daun sup (potong pendek)
• 1 biji limau nipis (ambil jusnya)
• 1 cawan air
• 1-2 biji tomato (potong 4)
• Garam dan gula secukup rasa

Bahan hiris
• 2 batang serai (hiris nipis)
• 5 biji cili padi
• 3 ulas bawang putih
• 1 labu bawang besar (hiris bulat)
• 1 inci halia

Cara-cara
• Gaul ikan dengan garam dan limau. Perap lebih kurang 15 minit.
• Letak ikan dlm bekas yg sesuai dan taburkan bahan hiris, garam, gula dan jus limau nipis.
• Kukus lebih kurang 30 minit atau sehingga ikan masak.
• Setelah masak, tabur daun sup dan hirisan tomato.

Kataku
Kalau nak berkuah, lebihkan air.

No comments:

Post a Comment