Monday, February 17, 2014

Kari Ayam


Bahan-bahan
• 1/2 ekor ayam
• Rempah 4 sekawan (cengkih, kayu manis, buah pelaga, bunga lawang)
• 2 ulas bawang putih (hiris)
• 2 ulas bawang merah (hiris)
• 1 inci halia (hiris)
• 1 paket rempah kari ayam adabi
• Sedikit air asam jawa
• 1 cawan santan pekat
• 4 tangkai daun kari
• 2 batang cili merah (belah 2; jgn sampai putus)
• 1 batang terung panjang (hiris)
• Garam dan aji secukup rasa

Cara-cara
• Tumis rempah 4 sekawan, bawang putih, bawang merah, halia dan daun kari sehingga wangi.
• Masukkan rempah kari ayam yg dah dibancuh sedikit air dan masak sehingga terbit minyak.
• Masukkan ayam dan santan pekat.
• Masukkan air asam jawa, cili merah dan terung panjang.
• Perasakan dengan aji dan Garam.

Kataku
Enak di makan bersama nasi ataupun roti jala.

No comments:

Post a Comment