Bahan-bahan
• 500 gm hati lembu
• 1 sudu besar cili kering (kisar)
• 1 sudu kecil serbuk ketumbar
• 1 sudu besar kicap pekat
• 1 sudu besar kicap manis
• 1 sudu besar sos tiram
• 1 sudu kecil air asam jawa
• 1 sudu kecil gula
• Garam (jika perlu)
• 3-4 biji cili padi (ketuk)
Bahan kisar
• 1 labu bawang besar
• 3 ulas bawang putih
• 1/2 inci halia muda
Bahan hiris
• 1 batang cili merah
• 1 biji bawang besar
Cara-cara
• Rebus hati lembu bersama sedikit garam sehingga masak. Dah masak, hiris dan ketepikan.
• Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar, serbuk ketumbar dan cili kering hingga wangi.
• Masuk kicap pekat, kicap manis, sos tiram, cili padi dan sedikit air. Kacau sehingga sebati.
• Masuk hati, garam (jika perlu) dan gula. Gaulkan.
• Masuk air asam jawa, cili merah dan bawang besar.
Kataku
Petua utk hilangkan bau hati lembu, gaul hati dgn tepung gandum dan sedikit air. Biar selama 15 minit kemudian cuci bersih dan toskan. Hati dimasak dgn api sederhana sahaja kerana api yg kuat akan menyebabkan ia menjadi keras kerana masak secara mengejut. Ia juga tak perlu dimasak terlalu lama kerana ia tiada urat seperti daging.
No comments:
Post a Comment