Bahan karamel
• 3 sudu besar gula pasir
• 2 sudu besar air
Bahan puding
• 1 tin susu pekat manis
• 7 biji telur
• 1 cawan air
• 1 sudu kecil esen vanilla
• 1 sudu kecil tepung kastard
Cara karamel
• Cairkan gula dalam loyang atas api sederhana.
• Masak sampai gula kekuningan.
• Bila dah cair, lenggangkan loyang supaya gula rata.
• Bila keseluruhan gula hangus/ keperangan, tambah air dan ketepikan (ia akan cair sepenuhnya)
Cara puding
• Pecahkan telur dlm bekas. Pukul sedikit je (cukup kuning dan putih telur sebati)
• Masuk esen vanilla dan susu pekat. Kacau rata guna senduk.
• Masukkan air dan kacau sampai sebati.
• Tapis adunan ke dalam loyang karamel tadi.
• Bakar pada suhu 170c selama 45 minit menggunakan kaedah bain marie.
• Sejukkan dan telangkupkan di atas pinggan.
Kataku
Enak dimakan ketika sejuk. Cara nak tahu puding dah masak atau belum, permukaannya tidak bergoyang.
No comments:
Post a Comment