Bahan-bahan
• Ayam atau ikan (keli, kembung, talapia, apa-apa yang sesuai)
• 10 tangkai cili padi (belah dua)
• 1 biji bawang besar (mayang)
• 3 ulas bawang putih (ketuk)
• 1 inci halia (ketuk)
• 2 sudu besar taucu
• 1 sudu besar sos tiram
• 1 sudu besar kicap manis
• 2 cawan air
• 2 sudu air asam jawa
• Gula, garam (jika perlu) dan serbuk perasa
Cara-cara
• Goreng ikan/ayam bersama garam dan serbuk kunyit dan ketepikan.
• Tumis bawang besar, bawang putih, cili padi dan halia hingga garing.
• Masukkan sos tiram, kicap dan taucu. Kacau sebentar.
• Masukkan air asam jawa dan air. Biar mendidih.
• Masukkan gula, garam (jika perlu) dan serbuk perasa.
• Masukkan ikan/ayam yang telah siap digoreng.
Kataku
Rasa dahulu sebelum tambah garam sebab taucu selalunya dah masin. Jika sudah cukup masin, tak perlu letak garam. Jika terlebih masin, tambah air atau gula. Ada juga yang basuh dulu taucu tu sebelum dimasak. Resepi ni memang sedap. Lebih-lebih lagi kalau dimakan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment