Bahan-bahan
• 1 ekor ayam
• 1 labu bawang besar (mayang nipis)
• 2 batang serai (ketuk)
• 3 helai daun limau (mayang nipis)
• 2 sudu kicap pekat
• 4 ulas bawang merah
• ½ inci halia
• 8 biji cili kering
• 1 ½ cawan air
• Garam, gula dan serbuk perasa
• Serbuk kunyit
Cara-cara
• Goreng ayam yang telah digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit hingga masak. Ketepikan.
• Kisar bawang merah, halia dan cili kering.
• Tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Kemudian, masukkan air.
• Biar hingga mendidih, masukkan garam, gula dan kicap pekat.
• Lepas tu, masukkan serai dan ayam. Kacau dan masak dgn api sederhana.
• Selepas 5 minit, masukkan daun limau purut dan bawang besar yang dah dimayang tadi.
Kataku
Ni ayam masak merah versi Thailand. Rasanya memang tak sama dengan kita punya ayam masak merah.
No comments:
Post a Comment