Saturday, April 25, 2015

Nuttela ice cream cake


Bahan-bahan
• 2 cawan nuttela
• 4 liter aiskrim vanilla 
• 4 cawan rice bubble/krispy


Cara-cara
• Masukkan nuttela selama 30 saat di dalam  microvawe untuk melembutkan ia (boleh juga dipanaskan secara double boiled)

• Masukkan rice bubble/krispy ke dalam mangkuk berisi nuttela

• Gaul supaya sekata

• Alas loyang dengan kertas minyak


• Masukkan 3/4 daripada adunan ke dalam loyang. Ratakan dengan sudu


• Masukkan ke dalam freezer (peti sejuk beku) selama 20 minit
• Sementara itu, keluarkan aiskrim dan biarkan ia lembut

• Gaulkan 1/4 daripada baki adunan tadi bersama aiskrim


• Tuang aiskrim ke dalam loyang yang berisi rice coklat tadi


• Ratakan
• Balut dengan cling wrap dan beku kan dalam freezer selama sekurang-kurangnya 4 jam

• Keluarkan dari freezer dan terbalikkan di atas pinggan hidang

• Sedia untuk dinikmati


Kataku
Masa nak gaulkan aiskrim dengan 1/4 rice coklat tu kalau boleh aiskrim nya lembut dan cair sedikit baru ia mengalir ke dasar loyang. Kalau tak, kat bawah mampat dengan rice coklat je, tak bersalut sangat dengan aiskrim macam kat bawah ni

Kalau nak buat dalam kuantiti yang sedikit, boleh ikut sukatan di bawah
• 1 cawan nuttela
• 2 cawan rice bubble/krispy 
(i suka lebihkan sebab i suka base nya yg crunchy tu)
• 1.5 liter aiskrim vanilla (1 bekas aiskrim)


No comments:

Post a Comment