• 250g cream cheese
• 1/2 tin susu pekat (lebihkan kalau nak manis)
• Susu full cream (sama je fresh milk ke, low fat ke, janji susu)
• Nestum secukupnya
• Biskut hup seng deluxe crackers-sebungkus pun dah cukup (bukan cream cracker tau, tapi kalau takde jugak, blh je guna cream cracker tu)
Cara-cara
• Putar cream cheese sampai lembut
• Masukkan susu pekat dan putar lagi sampai sebati
• Celup biskut dlm susu full cream dan susun dlm loyang (tujuan utk lembutkan biskut tu agar mudah dipotong nanti, kalau tak celup, keras la..jgn over celup sampai lembik pulak)
• Sapu cream cheese kat atas biskut (tak payah tebal sgt)
• Tabur nestum
• Ulang proses: celup biskut dalam susu dan susun. Ulang proses layer sampai habis
• Layer cheese di atas sekali dgn ketebalan yang lebih tebal dari layer2 di bawah
• Tabur nestum
• Masukkan dalam peti sejuk selama semalaman supaya ia keras
Kataku
Biskut ala kek ala tiramisu ni sedap dan sgt2 mudah membuatnya. Gambar bawah ni i buat versi besar. guna loyang 12"x12" sbb buat utk birthday anak. Atasnya i tak tabur nestum tapi siram dgn coklat ganache je..
• 500g cream cheese
• 1 tin susu pekat
• 3 packet biskut hup seng deluxe crackers
• Susu full cream secukupnya
• Nestum secukupnya
No comments:
Post a Comment