Sunday, November 17, 2013

Popia Goreng Bercili


Bahan kulit
• Kulit popia secukupnya (saiz besar)
• Minyak untuk menggoreng
• 1 sudu besar tepung gandum bancuh dgn 1 sudu besar air (utk dijadikan gam kulit popia)

Bahan inti
• 1 labu bawang besar (racik)
• 1 ulas bawang putih (dadu kecil)
• 200 gm udang (hiris kecil)
• 1 batang lobak merah (sagat)
• 1 mangkuk sengkuang (sagat)
• 1/2 cwn kucai (potong pendek)
• 1 sudu besar minyak (utk menumis)
• Garam secukup rasa

Bahan sos (sukatan utk 5 biji popia; pandai-pandailah tambah sukatan)
• 1 ulas bawang putih (tumbuk) 
• 1 sudu besar gula
• 2 sudu besar cili kisar
• 2 sudu besar sos cili 
• 2 sudu besar cuka
• 3 sudu besar minyak masak
• Bijan (jika suka)
• Garam secukup rasa

Cara inti
• Panas minyak. Tumis bawang putih serta bawang besar hingga wangi.
• Masuk lobak merah dan udang.
• Kemudian, masukkan daun kucai, sengkuang dan garam. Kacau rata.
• Setelah sayur layu, tutup api. Tapis supaya kuahnya terasing.

Cara kulit
• Letak inti di tengah kulit popia.

• Gulung hingga ke hujung seperti gulungan kuih gulung. 

• Gam hujung dgn bancuhan tepung.

• Goreng dalam minyak yg banyak dengan api yg sederhana panas.
• Setelah warna kekuningan, angkat dan toskan minyak.

Cara sos
• Tumis semua bahan sehingga pekat dan naik minyak.
• Masuk popia. Kacau rata dan angkat.

Kataku
Hidangan enak dan ringkas. Popia boleh buat banyak2 dan simpan dalam freezer. Setiap kali nak makan baru dikeluarkan, digoreng dan sira dengan sosnya. Tapi kalau tak nak sira, makan macam tu je pun sedap jugak. Kalau cicah sos pun sedap. Jadi buatlah 2 version mcm kat bawah ni...

No comments:

Post a Comment