Friday, November 22, 2013

Jejari Roti


Resepi 1 (versi goreng)
Bahan-bahan
• 6 keping roti (ambil tepinya je)
• 1 biji telur
• 2 sudu besar susu segar
• Sedikit garam
• Gula halus secukupnya
• Mentega/ marjerin utk menggoreng
Cara-cara
• Masuk telur, garam dan susu dlm mangkuk. Pukul telur biar sebati.
• Panaskan 2 sudu besar mentega/ marjerin. 
• Celup roti dlm campuran telur tadi dan goreng sampai perang.
• Buat sampai habis (kalau mentega kering, tambah lagi)
• Dah siap, tabur gula halus di atas roti. Sedap dimakan panas-panas.

Resepi 2 (versi bakar)
Bahan-bahan
• 4 keping roti (ambil tepinya je)
• 1 biji telur
• 100ml susu segar
• Sedikit garam
• Gula secukupnya
• Sedikit mentega
Cara-cara
• Pukul telur dan garam hingga sebati. Masuk susu dan kacau rata.
• Celup roti ke dalam campuran telur.
• Sapu sedikit mentega pada dulang pembakar dan susun roti yg di celup telur tadi di atasnya.

• Tabur gula di atas roti. 
• Bakar pada suhu 200 c selama 15-20 minit atau sehingga kekuningan.
• Sedap dihidang ketika masih panas dan rangup.

Kataku
Roti hanya dicelup di dlm campuran telur. Jangan di rendam kerana ia akan melembikkan roti sedangkan ia sepatutnya rangup. Salah satu cara mempelbagaikan tepi roti yang budak-budak suka buang. Snek ringan yg enak. Sesuai dijadikan makan pagi mahupun petang. Kanak-kanak pun menyukai hidangan ini.

No comments:

Post a Comment