Sunday, November 17, 2013

Kek Coklat Krim


Bahan-bahan
• 200 gm gula kastor
• 200 gm marjerin
• 200 gm tepung
• 6 biji telur
• 1/4 sudu besar esen vanila
• 10 gm coklat parut (utk hiasan)

Bahan A
• 62 gm serbuk koko 
• 50 gm gula
• 250 ml air

Bahan topping
• 200 gm gula icing
• 200 gm cream well

Cara topping
• Pukul semua bhn hingga kembang

Cara-cara
• Campurkan semua bahan A dan kacau hingga kembang.
• Pukul gula bersama marjerin hingga kembang.
• Masukkan telur satu persatu dan kacau lagi.
• Masukkan esen vanila.
• Masuk tepung sedikit demi sedikit. Kacau sehingga menjadi adunan.
• Masukkan campuran bahan A dan gaulkan rata.
• Tuang dlm loyang dan bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit.
• Apabila sejuk, potong dua kek. Lapiskan kek secara berselang seli dgn krim yang dah siap tadi.
• Sejukkan seketika dan taburkan coklat parut di atasnya.

Kataku
Kek yang sedap dan menarik ini sesuai untuk dibuat kek ulang tahun ataupun perayaan.

No comments:

Post a Comment